Er zijn veel verschillende merken elastiekjes te koop. Als verkoper kun je namelijk kiezen of je een standaard verpakking wilt of een verpakking met eigen ontwerp en eigen merk. Maar dat hoeft niets te zeggen over de kwaliteit!
Bijna alle elastiekjes worden gemaakt in dezelfde regio in China. We hebben inmiddels bij veel leveranciers ingekocht, en de kwaliteit is nagenoeg hetzelfde. Vaak wordt er gesproken over verschil in kwaliteit van elastiekjes. Dit ligt dan niet zo zeer aan de fabrikant, maar eerder aan het soort elastiekje. Zo zijn Jelly elastiekjes zachter dan de gewone basiskleuren, en is het materiaal dat gebruikt wordt voor de ‘bloemetjes’ anders dan dat van de glitter elastiekjes.
Ook lees je wel eens iets over het ‘breken op de las’, alsof ze op die plek de uiteinden aan elkaar gemaakt zijn. Dit is echter onzin: de elastiekjes worden als ‘plakjes’ gesneden uit een lange ‘slang’, en hebben dus geen las. Wat wel kan variëren is de diameter en de dikte van de plakjes – dit kan verschillend afhankelijk van het gebruikte materiaal. Tijdens de piek van de Loom rage waren er ook fabrikanten die extreem dunne plakjes sneden – maar die zijn nu nagenoeg verdwenen en als kwaliteitsleverancier verkopen wij die zeker niet.
Onder invloed van zonlicht verouderen alle elastiekjes – uiteindelijk drogen ze uit en kunnen ze breken. Opnieuw hangt het vooral af van het gebruikte materiaal.
Elastiekjes van bekende merken zijn vaak duurder dan merkloze. Naast kosten voor marketing zijn zaken als kwaliteitscontrole en garantie beter geregeld – en dat kost geld. Uiteindelijk zul je als klant zelf moeten afwegen wat dat je waard is: bedenk dat je voor hetzelfde geld vaak een veelvoud merkloze koopt!